sobota 26. července 2014

Proteiny Growing naturals - recenze

Jak už název sám o sobě vypovídá, dneska bych vám chtěla říct o skvělých potravinách, které vám pomohou k růstu svalové hmoty zcela přirozenou cestou. Narazila jsem na ně asi před půl rokem. Na našem trhu jsou teprve krátkou dobu, ale i tak už je mnoho lidí zná a rychle se na našem trhu zabydlely.



Proteinové prášky jsou v poslední době velice oblíbené, samozřejmě především u sportovců. Nabízí jednoduchý a příjemný způsob, jak dostat do těla dostatek bílkovin bez zbytečných sacharidů či tuků navíc. Tím tak můžeme pohodlně navýšit procento bílkovin přijatých ve stravě a za jejich pomoci, společně se silovým tréninkem, budovat svalovou hmotu a zůstat štíhlí.
Obzvláště, pokud se stravujete čistě rostlinnou stravou, může být těžké sestavit vhodný jídelníček tak, aby podporoval vaše výsledky. Tedy nárůst svalů a eliminaci podkožního tuku. Já osobně bez svého proteinu neudělám ani ránu!


No ale jak si vybrat ten správný? Na trhu je bohužel velké množství proteinů, které jsou sice za zajímavou cenu, ale od výrobce se nedozvíte nic o jeho kvalitně. Kvalitu určuje původ a druh suroviny a jejich následné zpracování. Pokud od výrobce nemáte garantovanou nějakou záruku kvality, může to dost pravděpodobně znamenat, že základní suroviny na výrobu proteinového prášku (například hrách či rýže) byly geneticky modifikované, chemicky ošetřované a protein z nich se vyzískával chemickou cestou anebo vymýváním alkoholem. Další věc je, že mohou být dochucené umělým sladidlem a aromatem.
Myslíte, že pak takový výsledný produkt prospěje vašemu zdraví? A že ho tělo přátelsky přijme, aby ho mohlo plnohodnotně zpracovat a využít?
Pokud chcete, aby váš protein přinesl co nejlepší výsledky a nezatížil tělo naopak odpadem, doporučuji vám vybírat ty, o kterých se opravdu můžete dozvědět, že suroviny byly pěstované a zpracovávané s největší zodpovědností a šetrností.


No a tímto delším úvodem se dostávám právě k proteinům Growing naturals, které se můžou svými kvalitami opravdu pyšnit. A také se jimi nijak netají. Na oficiálních stránkách si můžete přečíst všechny podrobné informace. Já musím za sebe říct, že mě osobně přesvědčili dostatečně a už po jiné značce nesáhnu ;-)

Rýžový protein
  • Oryzatein®  je certifikovaná značka organického proteinu z naklíčené hnědé rýže. Obsahuje 90% bílkovin! Je to nejkvalitnější rýžový protein na trhu vůbec. Extrahuje se enzymatickým procesem z otrub, klíčků a endospermů z hnědé rýže za nízké teploty.
  • Je certifikovaný značkou GRAS, což znamená, že prošel rozsáhlým testováním a vyšel jako bezpečný a netoxický.
  • Vyrábí se z Majestátní kambodžské jasmínové rýže, která získala 2 roky po sobě ocenění, za nejlepší rýži na světě v The Rice Trader. 
  • Rýžové proteiny jsou známé tím, že mají jakousi pískovou konzistenci. Ale rýžový protein Growing naturals je nejhladší ze všech. Většina "písku" je z něj při výrobě odstraněna a výsledný produkt je krásně hladký.
  • Má skvělý aminokyselinový profil a výbornou vstřebatelnost.
  • Prodává se v naturální verzi nebo dochucený stevií a bio přírodní příchutí vanilky či čokolády a bio kakaem.

Hráškový protein
  • VegOtein®  je certifikovaný značka organického proteinu ze žlutého hrášku. Obsahuje 80% bílkovin. Extrahuje se šetrným procesem za nízkých teplot bez chemických procesů za pomoci vody a enzymů.
  • Hrášek na výrobu tohoto proteinu není GMO a je pěstován v Kanadě a Severní Americe bez použití dusíkatých hnojiv.
  • Je velice dobře stravitelný a má zajímavé spektrum aminokyselin. Bohatý je především na lysin a arginin.







Synergická kombinace
A pro který se teď rozhodnout? Nejlépe pro oba! Oni se totiž náramně doplňují. Když dáte dohromady jejich aminokyselinová spektra získáte kompletní škálu toho, co tělo pro regeneraci a budování svalové hmoty potřebuje. Nemusíte je míchat dohromady společně, ale třeba hráškový protein si můžete dát po tréninku a rýžový na odpolední svačinu nebo před spaním. Záleží na vás.

Chuť a konzistence
Já sama jsem proteinů vyzkoušela už celou řadu a musím říct, že tyhle jsou pro mě ty nejlepší jak kvalitou, tak chuťově. Vítězství na obou frontách! Oceňuji jejich propracovanost a nejlepší kvalitu od ekogického pěstování základních surovin přes proces výroby pomocí fermentace za nízkých teplot a přidání pouze přírodních složek pro skvělou chuť.
Rýžový protein je spíše řidšínenašlehá se a nepění. Je spíše krémovýHráškový je naopak hustý, ale nepění.


Nutriční hodnoty
Rýžový protein* - 100g
Energetická hodnota Kj/KcalBílkovinySacharidyTuky
1547/3687955

Hráškový protein* - 100g
Energetická hodnota Kj/KcalBílkovinySacharidyTuky
1554/3708940

* Uvedené nutriční hodnoty platí pro neochucené verze. U verze s příchutí se lehce liší.

Využití
Jak už jste si mohli všimnout na fotkách v průběhu článku, proteiny nejsou svým využitím omezené jen na smíchání s vodou ve shakeru. Můžete být mnohem kreativnější a zpestřit si díky nim svá jídla

Rýžový protein
  • Ráda ho míchám s kokosovou vodou nebo rýžovým mlékem. Výborný je také v kombinaci s banánem v koktejlu. 
  • Když ho smícháte 1:2 s vodou nebo rostlinným mlékem, vznikne vám úžasná poleva, kterou si pak můžete dát na lívance, sladkou rýži, ovocný salát nebo cokoli vás napadne.
  • Vynikající je také jako přísada do proteinových tyčinek.
  • Smíchejte 1 odměrku s 1 zralým avokádem, případně ještě s troškou vody a rozmixujte na hladký krém. Získáte tak vynikající pomazánku na pufované chlebíčky, celozrnné tousty nebo ji můžete jen nabírát měsíčky jablek.

Hráškový protein
  • Krásně zahustí a zjemní rýžovou nebo ovesnou kaši.
  • Stejně jako rýžový je vynikající s kokosovou vodou nebo rýžovým mlékem.
  • Nahraďte 1 odměrkou mouku ve zdravých muffinech, buchtách, lívancích, palačinkách, atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat